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Titre du document / Document title

Les dioxines et les PCB « type-dioxine » dans les aliments gras = Dioxins and dioxin-like PCBs in fat food

Auteur(s) / Author(s)

FRAISSE Daniel (1) ;

Affiliation(s) du ou des auteurs / Author(s) Affiliation(s)

(1) CARSO, 321, avenue Jean Jaurès, 69362 Lyon, FRANCE

Résumé / Abstract

Dioxin is the common name associated with polychlorinated dibenzo-p-dioxins (PCDD's) and dibenzofurans (PCDF's). It includes 210 congeners of which 17 are considered the most toxic. Of the 209 Polychlorinated Biphenyls (PCBs) 12 of the most toxic congeners which exhibit a planar structure are considered to have a dioxin-like toxicity. In 1998, the World Health Organization (WHO) assigned Toxic Equivalency Factors (TEF's) to these PCB and dioxins compounds which are used to assess the overall toxicity of samples (I-TEQ) relative to 2,3,7,8-TCDD, the most toxic congener. Because these ubiquitous compounds accumulate in biological tissues and thus migrate up the food chain dioxins and PCBs have been in the environmental spotlight for over two decades. Both PCDD/F and PCB methods utilize isotope dilution combined with HRGC/HRMS to provide the lowest detection limits in a wide variety of compounds including vegetable oils and fats.

Revue / Journal Title

OCL. Oléagineux, corps gras, lipides    ISSN  1258-8210 

Source / Source

Congrès
Journées de Printemps de l'AFECG, Paris , FRANCE (01/04/2003)
2003, vol. 10, no 4 (88 p.)  [Document : 7 p.] (4 ref.), pp. 280-286 [7 page(s) (article)]

Langue / Language

Français
Revue : Anglais

Revue : Anglais

Editeur / Publisher

Libbey-Eurotext, Montrouge, FRANCE  (1992-2008) (Revue)

Mots-clés anglais / English Keywords

Poison

;

Foodstuff

;

Polychlorobiphenyl

;

Vegetable fat

;

Detection limit

;

Analysis method

;

Chemical analysis

;

Health

;

Toxicity

;

Harmlessness

;

Chemical contamination

;

Oils and fats industry

;

Mots-clés français / French Keywords

Toxique

;

Produit alimentaire

;

Dibenzofurane(polychloro)

;

Dibenzo-p-dioxine(2,3,7,8-tétrachloro)

;

Biphényle(polychloro)

;

Corps gras végétal

;

Limite détection

;

Méthode analyse

;

Analyse chimique

;

Santé

;

Toxicité

;

Innocuité

;

Contamination chimique

;

Industrie corps gras

;

Mots-clés espagnols / Spanish Keywords

Tóxico

;

Producto alimenticio

;

Bifenilo(policloro)

;

Grasa vegetal

;

Límite detección

;

Método análisis

;

Análisis químico

;

Salud

;

Toxicidad

;

Inocuidad

;

Contaminación química

;

Industria cuerpos grasos

;

Mots-clés d'auteur / Author Keywords

dioxins

;

PCB

;

oil

;

fat

;

Localisation / Location

INIST-CNRS, Cote INIST : 22926, 35400011581924.0080

Nº notice refdoc (ud4) : 15367375



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