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Titre du document / Document title

Determination of metals in wine with atomic spectroscopy (flame-AAS, GF-AAS and ICP-AES); a review = Détermination des métaux dans le vin par spectroscopie atomique (flamme-AAS, GF-AAS et ICP-AES); une synthèse

Auteur(s) / Author(s)

ACETO Maurizio (1) ; ABOLLINO Ornella (2) ; BRUZZONITI Maria Concetta (2) ; MENTASTI Edoardo (2) ; SARZANINI Corrado (2) ; MALANDRINO Mery (2) ;

Affiliation(s) du ou des auteurs / Author(s) Affiliation(s)

(1) Department of Sciences and Advanced Technologies, University of East Piedmont, Corso Borsalino 54, 15100 Alessandria, ITALIE
(2) Department of Analytical Chemistry, University of Turin, Via P. Giuria 5, 10125 Turin, ITALIE

Résumé / Abstract

Metals in wine occur at the mg l-1 level or less and, though not directly related to the taste of the final product, their content should be determined because excess is undesirable, and in some cases prohibited, due to potential toxicity. Lead content in wine, for example, is restricted in several states by legislation to guarantee consumer health protection. Of several methods for metal determination, techniques of atomic spectroscopy are the most sensitive and rapid. Most of the elements present in wine can be determined with these techniques, at concentrations ranging from the mg l-1 to the μg l-1 level. Here, inductively coupled plasma-atomic emission spectrometry (ICP-AES), flame atomic absorption spectrometry (flame-AAS) and graphite furnace-atomic absorption spectrometry (GF-AAS) are compared for their characteristics as employed in metal determination in wine.

Parmi les méthodes de détermination des teneurs en métaux dans le vin, les techniques de spectroscopie atomique sont les plus sensibles et rapides. La plupart des éléments présents dans le vin peuvent être déterminés par ces techniques, à des concentrations de l'ordre du mg/l au μg/l. Dans cet article, la spectrométrie d'émission atomique par plasma à couplage inductif (ICP-AES), la spectrométrie à flammes d'absorption atomique (flamme-AES), et la spectrométrie d'absorption atomique par four graphite (GF-AES) sont comparées pour leurs caractéristiques dans la détermination des métaux dans les vins.

Revue / Journal Title

Food additives and contaminants    ISSN  0265-203X   CODEN FACOEB 

Source / Source

2002, vol. 19, no2, pp. 126-133 (11 ref.)

Langue / Language

Anglais

Editeur / Publisher

Taylor & Francis, London, ROYAUME-UNI  (1984-2007) (Revue)

Mots-clés anglais / English Keywords

Alcoholic beverage

;

Quantitative analysis

;

Quality control

;

Analysis method

;

Inorganic element

;

Heavy metal

;

Wine

;

Review

;

Atomic absorption spectrometry

;

Graphite furnace

;

Flame spectrometry

;

Inductive coupling plasma spectrometry

;

Mots-clés français / French Keywords

Boisson alcoolisée

;

Analyse quantitative

;

Contrôle qualité

;

Méthode analyse

;

Elément minéral

;

Métal lourd

;

Vin

;

Article synthèse

;

Spectrométrie absorption atomique

;

Four graphite

;

Spectrométrie flamme

;

Spectrométrie ICP

;

Mots-clés espagnols / Spanish Keywords

Bebida alcohólica

;

Análisis cuantitativo

;

Control calidad

;

Método análisis

;

Elemento inorgánico

;

Metal pesado

;

Vino

;

Artículo síntesis

;

Espectrometría absorción atómica

;

Horno grafito

;

Espectrometría llama

;

Espectrometría ICP

;

Localisation / Location

INIST-CNRS, Cote INIST : 20834, 35400010141696.0020

Nº notice refdoc (ud4) : 13687825



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