RefDoc
Haut

Faire une nouvelle recherche
Make a new search
Lancer la recherche


Titre du document / Document title

Evaluation of oxygen content in commercial modified atmosphere packs (MAP) of processed cooked meats = Evaluation de la teneur en oxygène dans des emballages commerciaux sous atmosphère modifiée de viandes cuites transformées

Auteur(s) / Author(s)

SMIDDY Mary (1) ; PAPKOVSKY Dmitri (2) ; KERRY Joe (1) ;

Affiliation(s) du ou des auteurs / Author(s) Affiliation(s)

(1) Department of Food Science, Food Technology and Nutrition, University College Cork, National University of Ireland, Cork, IRLANDE
(2) Department of Biochemistry, University College Cork-National University of Ireland, Cork, IRLANDE

Résumé / Abstract

Twenty-five packs of each of 13 processed cooked meats products, produced by three manufacturers, were analysed. Analysis was performed 1, 7, 14 and 21 days after obtaining samples at the point of manufacture. Although all products were packaged in modified atmospheres of 70% N2 and 30% CO2, oxygen was present in 88% of packs 24 h after packaging. Overall percentages of packs containing 0.0, 0.01-0.5, 0.51 1.2 and > 1.2% oxygen were 11.7, 38.4, 29.4 and 20.4%, respectively on day I and 0.0, 15.5, 5.3 and 79.3%, respectively, on day 21. Three comparable pork products produced by three different manufacturers contained different levels of oxygen on day 1. The high proportion of packages containing rejectably high levels of oxygen may pose a potential risk of product quality deterioration and reduced shelf-life of muscle-based foods. Results emphasize the necessity to monitor oxygen levels within packs of oxygen-sensitive foods, including processed, cooked muscle foods.

Cette étude évalue les concentrations en oxygène dans des emballages commerciaux sous atmosphère modifiée de produits carnés transformés et cuits. Les échantillons proviennent de 3 fabricants et sont prélevés à partir de la fabrication jusqu'à la fin de la chaîne de distribution. Les résultats confirment la nécessité de contrôler les teneurs en oxygène dans les emballages contenant des produits sensibles à l'oxygène.

Revue / Journal Title

Food research international    ISSN  0963-9969 

Source / Source

2002, vol. 35, no6, pp. 571-575 (8 ref.)

Langue / Language

Anglais

Editeur / Publisher

Elsevier, Kidlington, ROYAUME-UNI  (1992) (Revue)

Mots-clés anglais / English Keywords

Food preservation

;

Packaging

;

Permeability

;

Quantitative analysis

;

Oxygen

;

Plastic bag packaging

;

Meat product

;

Warehousing

;

Retail marketing

;

Shelf life

;

Oxidation

;

Modified atmosphere

;

Mots-clés français / French Keywords

Conservation aliment

;

Emballage

;

Perméabilité

;

Analyse quantitative

;

Oxygène

;

Emballage matière plastique

;

Produit carné

;

Entreposage

;

Vente au détail

;

Durée conservation

;

Oxydation

;

Atmosphère modifiée

;

Mots-clés espagnols / Spanish Keywords

Conservación alimento

;

Empaque

;

Permeabilidad

;

Análisis cuantitativo

;

Oxígeno

;

Empaque material plástico

;

Producto de carne

;

Almacenamiento

;

Venta menudeo

;

Tiempo conservación

;

Oxidación

;

Atmósfera modificada

;

Localisation / Location

INIST-CNRS, Cote INIST : 15518, 35400010139377.0100

Nº notice refdoc (ud4) : 13676516



Faire une nouvelle recherche
Make a new search
Lancer la recherche
Bas