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Titre du document / Document title

Possible nutritional and health-related value promotion in orange juice preserved by high-pressure treatment = Amélioration possible de la valeur nutritionnelle et bénéfique pour la santé dans le jus d'orange conservé par un traitement de haute pression

Auteur(s) / Author(s)

DE ANCOS Begona (1) ; SGROPPO Sonia (1) ; PLAZA Lucia (1) ; CANO M. Pilar (1) ;

Affiliation(s) du ou des auteurs / Author(s) Affiliation(s)

(1) Plant Foods Science and Technology Department, Instituto del Frío, CSIC, Ciudad Universitaria, 28040 Madrid, ESPAGNE

Résumé / Abstract

Effects of high-pressure treatment on the orange juice carotenoids (β-carotene, α-carotene, zeaxanthin, lutein and β-cryptoxanthin) associated with nutritional (vitamin A) and health-related (radical-scavenging capacity) values were investigated. Various high-pressure treatments (50-350 MPa) combined with different temperatures (30 and 60°C) and times (2.5, 5 and 15 min) of treatment were assayed. The carotenoid content of the orange juice was analysed by HPLC-UV, the vitamin A value was determined as retinol equivalents (RE) and the free radical-scavenging capacity was evaluated using the DPPH (2,2-diphenyl-1,1-picrylhydrazyl) radical model system. A storage study was carried out at refrigeration temperature (4°C). High-pressure treatments at 350MPa produced significant increases of 20-43% in the carotenoid content of fresh orange juice (from 3.99 to 4.78-5.70mg l-1). A non-uniform behaviour of high-pressure treatments was detected. An increase in time (beyond 5min) or temperature (above 30°C) of treatment did not improve the amount of carotenoids extracted. Owing to better extraction of carotenoids, an increase in vitamin A value from 164 to 238 RE l-1 (45%) was achieved with the 350 MPa/30°C/5 min treatment. No correlation was found between the increase in carotenoid amount extracted and the free radical-scavenging activity.

Dans cette étude, les effets d'un traitement par haute pression sur la composition en caroténoïdes, la teneur en vitamine A et la capacité de captation de radicaux libres de jus d'orange d'Espagne fraîchement pressés sont examinés. Les changements dans ces paramètres pendant un entreposage réfrigéré à 4°C sont aussi évalués. Un traitement de 350MPa/30°C/5mn permet d'obtenir la concentration en caroténoïdes antioxydants totaux la plus élevée.

Revue / Journal Title

Journal of the science of food and agriculture    ISSN  0022-5142   CODEN JSFAAE 

Source / Source

Congrès
International Conference on the Nutritional Enhancement of Plant Foods in European Trade, Norwich , ROYAUME-UNI (09/2000)
2002, vol. 82, no8, pp. 790-796 (29 ref.)

Langue / Language

Anglais

Editeur / Publisher

Wiley, Malden, MA, ETATS-UNIS  (1950) (Revue)

Mots-clés anglais / English Keywords

Physical dressing

;

Vitamin

;

Food preservation

;

Fruit juice

;

Shelf life

;

Refrigerated storage

;

Quantitative analysis

;

Retinol

;

Antioxidant

;

Carotenoid

;

Orange juice

;

Time

;

Temperature

;

Nutritive value

;

Pressurizing

;

High pressure

;

Mots-clés français / French Keywords

Traitement physique

;

Vitamine

;

Conservation aliment

;

Jus fruit

;

Durée conservation

;

Entreposage frigorifique

;

Analyse quantitative

;

Rétinol

;

Antioxydant

;

Caroténoïde

;

Jus d'orange

;

Temps

;

Température

;

Valeur nutritive

;

Pressurisation

;

Haute pression

;

Mots-clés espagnols / Spanish Keywords

Procesamiento físico

;

Vitamina

;

Conservación alimento

;

Jugo fruta

;

Tiempo conservación

;

Almacenamiento frigorífico

;

Análisis cuantitativo

;

Retinol

;

Antioxidante

;

Carotenoide

;

Zugo naranja

;

Tiempo

;

Temperatura

;

Valor nutritivo

;

Presurización

;

Alta presión

;

Localisation / Location

INIST-CNRS, Cote INIST : 2634, 35400010149525.0020

Nº notice refdoc (ud4) : 13672533



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