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Titre du document / Document title

Antibacterial activity of the essential oil of Picea excelsa on Listeria, Staphylococcus aureus and coliform bacteria = Activité antibactérienne de l'huile essentielle de Picea excelsa sur les Listeria, Staphylocoques et bactéries coliformes.

Auteur(s) / Author(s)

CANILLAC N. (1) ; MOUREY A. (1) ;

Affiliation(s) du ou des auteurs / Author(s) Affiliation(s)

(1) Institut Universitaire de Technologie, Département GB2A, Laboratoire dAnalyses et de Recherche en Science des Aliments, Le Montet, 54601 Villers-les-Nancy, FRANCE

Résumé / Abstract

Antibacterial activity of essential oil of Picea excelsa was tested with the dilution method against one strain of Listeria ivanovii, six of L. monocytogenes, three of Staphylococcus aureus, three of Escherichia coli, one of Klebsiella oxytoca, one of K. pneumoniae subsp. pneumoniae and one of Enterobacter cloacae. For Gram-positive bacteria in stationary phase, 0.07% of essential oil inhibited about 105 colony forming unit per ml; a dose of 0.2-0.3% was bactericidal for 105-107 cells contained in 1 ml of liquid culture at 37° C. The coliforms, at a concentration of 10 5 CFU per ml, are resistant whatever the physiological age, since they grow with 8% of essential oil. A simplified technique gives good results for the determination of bactericidal activity against Listeria, only indication against S. aureus.

L'activité antibactérienne de l'huile essentielle des aiguilles de Picea excelsia (epicea commun) a été testée par la méthode des dilutions sur 6 souches de Listeria monocytogenes, 3 souches de staphylococcus aureus, 3 souches d'Escherichia coli, une de Klebsiella oxytoca et pneumoniae, et sur une souche d'Enterobacter cloacae. Pour les bactéries gram positif, une dose de 0,2-0,3% est bactéricide pour 105-107 cellules contenues dans 1ml de milieu de culture liquide à 37°.Les coliformes sont résistants et capables de croître en présence d'une dose de 8% d'huile essentielle.

Revue / Journal Title

Food microbiology    ISSN  0740-0020   CODEN FOMIE5 

Source / Source

2001, vol. 18, no3, pp. 261-268 (1 p.1/4)

Langue / Language

Anglais

Editeur / Publisher

Elsevier, Kidlington, ROYAUME-UNI  (1984) (Revue)

Mots-clés anglais / English Keywords

Escherichia coli

;

Staphylococcus aureus

;

Listeria monocytogenes

;

Picea abies

;

Coliforms

;

Essential oil

;

Biological activity

;

Antibacterial agent

;

In vitro

;

Plant origin

;

Natural compound

;

Softwood forest tree

;

Enterobacteriaceae

;

Bacteria

;

Micrococcaceae

;

Micrococcales

;

Coniferales

;

Gymnospermae

;

Spermatophyta

;

Pharmacognosy

;

Mots-clés français / French Keywords

Escherichia coli

;

Staphylococcus aureus

;

Listeria monocytogenes

;

Picea abies

;

Coliforme

;

Huile essentielle

;

Activité biologique

;

Antibactérien

;

In vitro

;

Origine végétale

;

Composé naturel

;

Arbre forestier résineux

;

Enterobacteriaceae

;

Bactérie

;

Micrococcaceae

;

Micrococcales

;

Coniferales

;

Gymnospermae

;

Spermatophyta

;

Pharmacognosie

;

Mots-clés espagnols / Spanish Keywords

Escherichia coli

;

Staphylococcus aureus

;

Listeria monocytogenes

;

Picea abies

;

Coliforme

;

Aceite esencial

;

Actividad biológica

;

Antibacteriano

;

In vitro

;

Origen vegetal

;

Compuesto natural

;

Arbol forestal resinoso

;

Enterobacteriaceae

;

Bacteria

;

Micrococcaceae

;

Micrococcales

;

Coniferales

;

Gymnospermae

;

Spermatophyta

;

Farmacognosia

;

Localisation / Location

INIST-CNRS, Cote INIST : 20623, 35400009841470.0040

Nº notice refdoc (ud4) : 1121353



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